Innovation

Termékfejlesztések

Új típusú szélvédő termékek gyártásához szükséges kísérleti technológia kialakítása a SALGGLAS Zrt-nél:

A projekt keretében új autóipari termékek kifejlesztését, valamint a hozzá kapcsolódó, a gyártásukhoz szükséges kísérleti technológia kialakítását valósítottuk meg. A projekt keretében előállt új termékünk a fűthető szélvédő volt. A gyártástechnológia fejlesztésének részét képezte a nagyméretű hengerpalást üvegek gyárthatóságának javítása, jobb kihozatali mutatók, jobb optikai minőség mellett, valamint kialakítottuk a speciális reflexiójú üvegek kísérleti gyártástechnológiáját is.

A fejlesztés 2 fő termékcsoportot érintett, melynek keretében a gyárthatósági szempontok javítását, az alkalmazott technológia részbeni átalakítását hajtottuk végre a vevői igényeknek való megfelelés végett.

A fűthető szélvédő iránti igény megnövekedése indokolta a projekt megvalósítását, mivel a marketing jelzések egyértelműek voltak számunkra. A nemzetközi piacon voltak már fűthető szélvédőgyártással foglalkozó multinacionális cégek. Ezeknél a cégeknél a gyártástechnológia kidolgozott volt, amit viszont más cégeknek nem adtak át. A SALGGLAS Zrt-nél korábban ilyen termékek gyártástechnológiájával nem rendelkeztünk, emiatt szükséges volt ezen technológia kidolgozása cégünknél. Ma már elmondhatjuk, hogy a fűthető szélvédő kifejlesztése egy fontos részét képezi a termékpalettánk bővülésének. A fűthető szélvédő, mint termék elsősorban a prémium kategóriás személygépjárművekben jelenik meg.

A másik kiemelkedő terület a személygépjárművekben felhasznált ragasztott üvegek területe. Ma már nem csak a szélvédőknek, hanem az oldalüvegeknek is ezen technológia alkalmazásával kell készülnie, azzal a kitétellel, hogy a korábbi edzett üvegekre jellemző tulajdonságaik is megmaradjanak. Ez az igény szintén elsősorban a prémium kategóriás autóknál jelent meg. A félig edzett ragasztott oldalüveg előnye az edzett üveggel szemben az, hogy sokkal nagyobb a külső zaj csillapítása az utastér felé, illetve különleges fólia (PET fólia) alkalmazásával fokozottan szűri az utastérbe kerülő napsugárzás erejét. Ezen termék hátránya azonban hogy sokkal bonyolultabb a gyártástechnológiája, illetve jelentősen magasabb az ár. Tendenciaként figyelhető meg, hogy bizonyos autó márkák piacra kerülésekor a gépjárművek alapkiépítésben edzett oldalüveggel kerülnek piacra, ugyanakkor opcióként rendelhetők hővédős ragasztott oldalüvegekkel is. Ez azt jelenti, hogy például egy évi 100-150 ezer db mennyiségben gyártott típusnak egy 10-20%-ba épül csak ragasztott oldalüveg. Míg a nagyobb darabszámban gyártott oldalüveg gyártását szívesen elvállalják a multinacionális cégek, addig a nagyobb munkaigényű ragasztott oldalüveget nem. Ezáltal keletkezett egy olyan piaci rés, amelyet cégünk meg tudott célozni, és a sikeres fejlesztés eredményeként elmondható hogy ki is tudtuk használni a kifejlesztett termékeinkkel.

Azonos ütemidejű gyártási technológia kifejlesztése a beszállítói igényeknek való megfelelés érdekében jelentős gépi automatizálással:

A projekt keretében olyan gyártástechnológiai eljárásokat, valamint gyártási technológiát kívántunk kialakítani, amely a beszállítói igényeket magasabb szinten képes kielégíteni, valamint az új technológiával azonos ütemidejű gyártást tudunk megvalósítani egyenletes minőségű termékek előállításával, melynek segítségével a selejtarány jelentősen csökken.

A projektben szereplő K+F feladat alapvetően a gyártási technológia fejlesztésére vonatkozott, melynek keretében megtörtént a termékek állandó minőségének kidolgozása, ezáltal technológiai berendezések beszerzése, szűk keresztmetszetek meghatározása, a teljes gyártási folyamat újraszervezése, az egyes termékek (szélvédő üvegek és oldal üvegek) gazdaságos minimális sorozat indítási nagyságának meghatározása az optimális ütemidő és az állandó minőség biztosítása érdekében.

Új akusztikus szélvédő termék és gyártási technológia kidolgozása a SALGGLAS Zrt-nél:

A projekt keretében cégünk egy új autóipari termék kifejlesztését, valamint a gyártásukhoz szükséges kísérleti technológia megvalósítását tűzte ki célul, melynek eredményeként a létrejött új termék egy hangszigetelt, akusztikus PVB fóliával készített ragasztott autóipari üveg volt.

A gyártástechnológia kialakításának részét képezte a hajlított, ragasztott üvegek mosásának automatizálása az illesztési fázis előtt; a ragasztott üvegek éllezárásának új típusú, javított minőségű automatizált megoldása; a furatos szélvédő üvegek gyárthatóságának javítása új üvegfúró berendezéssel, valamint az új termék kifejlesztésével együtt járó magasabb minőségi követelmények elérését is lehetővé tevő gyártási körülmények és gyártás közbeni ellenőrzési feltételek kialakítása.

Nagy (mély) hajlatú, és felültet szabad formázásával készülő autó- és kabin üvegek gyártástechnológiájának kifejlesztése:

A projekt keretében cégünk új autóipari termékek kifejlesztését, valamint a gyártásukhoz szükséges kísérleti technológia megvalósítását tűzte ki célul. Ennek keretében jött létre új termékünk a nagy hajlatú, edzett és ragasztott előfeszített (VSG) üveg. A nagy (mély) hajlatú üvegek olyan termékek, amelyeknek a hajlata olyan mértékű, amelyet a cégünknél a korábban meglévő technológiával nem lehetett gyártani, mivel az üveg kis hosszon, kis sugáron hajlik meg. Az üveg többi részén a hajlítási rádiusz sokkal nagyobb, így ezt a típusú üveget sem tisztán gravitációs úton, sem cilindrikus hajlítással nem lehetet meghajlítani. A rendelkezésünkre álló préstechnológiával működő BHT kemence is csak részben volt alkalmas erre a feladatra, mivel az üvegek optikája ezen kemencén nem tudta a vevői igényeket kielégíteni. Az új gyártástechnológia kialakításának fontos részét képezte egy új edzőkemence beszerzése, mellyel már lehetősége nyílik az új nagy hajlatú edzett kabinüvegek gyártására. A nagy hajlatú oldalüvegek kifejlesztésére a megfelelő vágó-csiszoló kapacitás elérésére egy új sor is beszerzésre került.

A projekt részét képezte az új termékek kifejlesztésével együtt járó magasabb minőségi követelmények elérését is lehetővé tevő gyártási körülmények és gyártás közbeni ellenőrzési feltételek kialakítása.

A nagy (mély) hajlatú üvegek kifejlesztése fontos része volt cégünk termékpaletta bővítési stratégiájának. A nemzetközi gazdasági helyzetben nagy fontossággal bír azoknak a piaci réseknek a megtalálása, ahol egy az átlagosnál magasabb szintű hozzáadott értékkel bíró termékkel tudunk megjelenni.

Alumínium-szilikát üvegből készített autóipari üvegek kifejlesztése:

A projekt keretében cégünk egy új autóipari termék kifejlesztését, valamint a gyártáshoz szükséges kísérleti technológiát valósította meg. A projekt eredményeként jött létre az új termékünk az alumínium-szilikát üvegből készített autóipari üveg, mely jobb mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint a jelenleg a járműipar számára gyártott üvegek. A hagyományos szilikát üvegek összetétele 77% körüli SiO2-ből áll és kevesebb mint 1% Al2O3-ot tartalmaz. A kifejlesztett termékben használt Al2O3 tartalma több mint 2%, melynek következtében az üveg kémiai, mechanikai és termodinamikai tulajdonságai jelentősen megváltoztak, amellett, hogy az üveg optikai tulajdonságai változatlanok maradtak.

Vállalatunk a tervezett projekt célkitűzéseit sikeresen megvalósította, a tervezett új termék és technológia kialakításra került, összhangban az autógyárak koncepciójával a folyamatos súlycsökkentéssel, ami az autó üvegezésére is érvényes. A projekt során kifejlesztett termékeket és gyártástechnológiát ezen igények alapján alakítottuk ki. A fejlesztés során a használt alapüvegek alapanyagán végeztünk módosításokat, a felhasznált alapanyag az aluminium-borszilikát üveg volt.

Contact Info

3104 Salgótarján,
Budapesti út 29

Phone: +36 32 440-655
FAX: +36 32 440-168

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

More than 110 years of tradition and experience in glass manufacturing nurturing work.